Hypotheekketens zijn steeds dominanter aanwezig op de hypotheekmarkt. Anno 2025 is ruim de helft van de markt in handen van franchiseformules. Dit blijkt uit een verdiepende analyse van de Nederlandse hypotheekadviesmarkt door het RiFD.
“Dit rapport geeft een uniek beeld van de Nederlandse hypotheekmarkt”, zegt Berto de Vos, directeur van het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD). Hij schat in dat het rapport zeer waardevol is voor partijen die nadenken over hun distributiestrategie of bezig zijn met een marktverkenning. “De hypotheekadviesmarkt is niet eerder op zo’n manier, zo gedetailleerd in kaart gebracht.”
Het rapport omvat meer dan 50 pagina’s met waardevolle informatie over de hypotheekmarkt. Voor de samenstelling ervan werkte het RiFD nauw samen met marktkenner Henri Drost van adviesbureau Oostdam & Partners.
Drie hoofdgroepen
De markt voor financiële dienstverleners telt ultimo 2024 iets meer dan 7.000 verschillende bedrijven. Daarvan beschikt driekwart (bijna 5.300 kantoren) over een vergunning om zich bezig te houden met advies, bemiddeling en beheer van hypotheken. Veel van deze vergunningen worden in de praktijk echter niet noemenswaardig gebruikt. Het aantal kantoren dat zich op beroepsmatige basis actief bezighoudt met hypotheken blijft in de praktijk beperkt tot zo’n 1.600.
Daarbinnen zijn drie hoofdgroepen te onderscheiden, te weten:
Hypotheekadviesketens
Kantoren die zijn aangesloten bij een hypotheekketen, vaak een franchiseketen. Onder deze ‘ketenkantoren’ vallen zowel franchisenemers van hard-franchiseformules als kantoren die zijn aangesloten bij meer softe franchiseformules.
Hypotheekspecialisten
Kantoren die in hun dienstverlening de focus vrijwel volledig leggen op hypotheken.
Grote advieskantoren
Grote, generalistische advieskantoren die over een breed terrein financieel advies geven, waaronder zichtbaar ook over hypothecair krediet.
De meeste kantoren (meer dan 50%) vallen in de eerste groep. Onder de franchiseketens is De Hypothekers Associatie de marktleider, met bijna tweehonderd vestigingen.
Adviestarieven
Voor het rapport zijn ook de tarieven van hypotheekadvieskantoren onder de loep genomen. Daartoe zijn honderden ‘Vergelijkingskaarten’ geanalyseerd. Het gemiddelde tarief dat hypotheekadviseurs in Nederland hanteren, is € 2.602. Dit cijfer is een gemiddelde van diverse varianten, waaronder advies aan starters, doorstromers én ondernemers. De tarieven zijn meestal het resultaat van een combinatie van advies én bemiddeling. De afzonderlijke tarieven (gemiddelden) zijn allemaal in het rapport terug te vinden.
Uitgebreide overzichten
Het rapport ‘Hypotheekmarkt in beweging’ bevat een overzicht van alle actieve hypotheekketens (inclusief aantal vestigingen en FTE). Daarnaast is er een uitgebreide toelichting – inclusief kantoornamen – op de hypotheekspecialisten en de generalisten. Aanvullend op de informatie over adviseurs zijn er hoofdstukken gewijd aan de overige spelers op de hypotheekmarkt, zoals de aanbieders, de serviceproviders en de hypotheekservicers.
Ook de dynamiek in de markt wordt besproken. Zo komen uitgebreid de trends in de hypotheekmarkt aan bod, evenals de starters en de werkgelegenheid in de hypotheekadviesmarkt. Tevens worden de bepalende personen in de hypotheekmarkt besproken. Het rapport belicht de bestuurders en beleidsbepalers, inclusief hun leeftijden en geslacht.
Database INFAS
De data in het hypotheekrapport zijn afkomstig uit INFAS. Deze database biedt online een overzicht van alle financiële dienstverleners van Nederland en de daarbij betrokken personen. Zie voor meer informatie over INFAS: https://rifd.nl/infas/
De INFAS-database is niet openbaar toegankelijk, maar alleen in licentie beschikbaar voor geïnteresseerde marktpartijen. Dat geldt ook voor het rapport ‘Hypotheekmarkt in beweging’. Het volledige rapport is aan te vragen via https://rifd.nl/hypotheekmarkt-studie/