Topvrouw Aon voert RiFD Top 100 aan

Leonique van Houwelingen is de meest invloedrijke persoon in de sector van financiële dienstverlening. Haar benoeming als CEO van Aon Nederland zorgt ervoor dat voor het eerst een vrouw de RiFD Top 100 aanvoert.

Het RiFD stelt het overzicht sinds 2020 samen. De ranglijst – gemaakt in samenwerking met Oostdam & Partners – geeft inzicht in de personen die (mede) bepalend zijn voor de huidige staat en toekomst van de intermediaire bedrijfstak. Het gaat om mensen die (de meeste) zeggenschap hebben binnen bedrijven die zich primair bezighouden met advies en bemiddeling in verzekeringen en hypotheken.

Michael de Nijs, de lijstaanvoerder van 2022, doet een stap terug naar plaats 4. Zijn bedrijf Alpina, de fusiecombinatie van Heilbron en Voogd & Voogd, telt door interne reorganisaties minder FTE. Dat geldt niet voor Söderberg & Partners. Ronald Goldman, de CEO in Nederland van het Zweedse bedrijf, klimt naar de tweede positie. Daardoor zakt Henri Veldsink een plekje, ondanks dat Veldsink Groep opnieuw tientallen kleine en middelgrote advieskantoren overnam.

De top 10 is verder vrij stabiel. Jaap Eringa is de andere nieuwkomer, op positie 7. Hij is de CEO van ASR Distributie & Services. Onder die vennootschap heeft de verzekeraar alle intermediaire activiteiten gebundeld, waaronder VKG, Anac en Eringa’s eigen Boval.

Zeven vrouwen

De RiFD Top 100 bevat ook aparte paragrafen over jonge personen en senioren op de lijst en één over vrouwen. De jongste persoon is 37 jaar, de oudste 82. Het aandeel vrouwen blijft beperkt tot 7%, oftewel 7 van de 100. De vrouwen winnen wel aan gewicht op de ranglijst. Niet alleen voert Van Houwelingen nu de lijst aan, ook Sanne de Laat, de nieuwe directievoorzitter van De Hypothekers Associatie, komt nieuw binnen op positie 14. Lia Polano (Zicht) en Marisa Lodewijks (Ingage) zijn eveneens in de top 20 terug te vinden.

De RiFD Top 100 laat zien welke mensen de grootste belangen vertegenwoordigen in de adviesmarkt voor verzekeringen en hypotheken. De ranking is gebaseerd op een puntensysteem. Leidend zijn het aantal FTE binnen de onderneming(en) en relevante bestuursfuncties in de sector. Daarop zijn nog correctiefactoren toegepast; een uitgebreide verantwoording is terug te vinden in het rapport.

Zie https://rifd.nl/top-100/ voor het volledige rapport 
‘Marktflitsen Special ‘Top 100 belangrijkste spelers in de financiële adviessector’, juni 2023